Добро пожаловать на сайт Отдела Образования города Каражал!

2014 жылдан бастап депутаттардың бастамашылығы мен мектеп директорларының ұсыныстары бойынша мемлекеттік қызмет көрсету жүйесінен мемлекеттік қызмет көрсету жүйесінен таңдау, қызмет көрсетушіні таңдау, азық-түлік сапасына әсер ететін бағаның төмендеуіне, сондай-ақ мектеп директорларына қызмет көрсетушілерден тікелей бақылаудың жоқтығына байланысты тәркіленді.

           

Қазіргі уақытта мектепке дейінгі ұйымдарға, жетім балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балаларға арналған білім беру мекемелеріне тәрбиеленіп, тәрбиеленетін балаларға арналған тамақпен қамтамасыз етуге байланысты орта білім беру ұйымдарында оқитын оқушыларға арналған тамақтануды ұйымдастыру тәртібі әзірленді (ҚР БҒМ 10.31.2018 № 598).

           

Балалардың тамақтану сапасы мен қауіпсіздігіне кепілдік беру үшін Ережеде бұл қызметті білікті кадрлармен (тәжірибелі, білікті аспазшылар, технологтар, диетологтар, оңтайлы мінез танытушылар, өз тамақ өнімдерін өндіру, энергияны үнемдейтін жабдықтар) жоғары сапалы қамтамасыз етуге дайын өнім берушілерді іріктеу критерийлері қарастырылған.

           

2018 жылдан бастап мектеп асханаларының материалды-техникалық базасын жақсарту үшін азық-түлік өнімдерін сақтау жағдайына, тағамдардың қауіпсіздігі мен сапасына әсер ететін мемлекеттік-жеке меншік әріптестік механизмі енгізілді.

           

Сонымен қатар Ережеге сәйкес конкурстық комиссияларға ҮЕҰ және ата-аналар қауымдастығының өкілдері, қамқоршылар кеңесі, сондай-ақ қоғамдық денсаулық сақтау аумақтық органдары кіреді.

           

Жаңа және табиғи өнімдерді жеткізушілерді пайдалануды қамтамасыз ету үшін Ережелер өнімдерді жеткізушілерге азық-түлік өнімдерін (шаруа немесе ферма, жылыжай, т.б.) ұйымдастыру және отандық өндірушілердің азық-түлік өнімдерін сатып алу үшін пайдаланылатын тамақ өнімдерін өндіру үшін қосымша балл алуды қамтамасыз етеді.

           

Ыдыс-аяқтың, тамақ өнімдерінің және аспаздық өнімдердің тұтыну қасиеттері, олардың органолептикалық қасиеттері, технологиялары мен өндірістік шарттары Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламенттеріне балалар үшін азық-түлік қауіпсіздігі тұрғысынан сәйкес келуі керек.

           

Жеткізушінің келісімшартты бұзған немесе дұрыс орындамаған жағдайда, келісім-шарт сотқа жүгінеді және осы жеткізуші әділетсіз деп танылады (ҚР БжҒМ 2018 жылғы 31 қазандағы № 599 бұйрығы).

                       

2015 жылы қамтамасыз ету мақсатында сапалы тамақпен білім алушылардың жекелеген санаттарын Министрлігімен бірлесіп, Қазақ тағамтану академиясы алғаш рет әзірленді және бірыңғай нормалар мектепте тамақтанудың бір реттік (толықтыру енгізілді-ҚР ҮҚ №320 12.03.2012 жылғы) балалардың жас ерекшеліктерін ескере отырып.

           

Бұл стандарттар балалардың организмдеріне қажетті микроэлементтерді: витаминдер, минералдар мен микроэлементтерді алуға мүмкіндік береді.

           

2018 жылы Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігінің «Денсаулық сақтауды дамытудың» 2016-2019 жылдарға арналған мемлекеттік бағдарламасын іске асыру аясында, сондай-ақ білім беру ұйымдарының білім алушылардың денсаулығына деген қызығушылығын арттыру мақсатында Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігі білім беру мекемелерінде бірыңғай диеталық стандарттарды әзірледі.

           

2019 жылдан бастап министрлік органдардың және білім беру ұйымдарының мектептегі тамақтануын ұйымдастыруға камеральдық бақылауды енгізді, бұл бақылау іс-шараларын сайтты өткізбей-ақ жүзеге асыруға мүмкіндік береді.

           

Бұдан басқа, Министрлік Қазақстан Республикасының Қаржы министрлігімен бірлесіп мемлекеттік сатып алу порталы арқылы тендерлік процедураларды электронды форматқа көшіру мәселесі бойынша жұмыс жүргізуде.

           

Бүгінгі таңда заң мектептің қызметкерлері мен ата-аналар қауымдастығының қызметтерін көрсетуге тұрақты түрде бақылау жасау мүмкіндігін қарастырады. Әрбір мектепте балалардың тамақтануын қадағалау жөніндегі комиссия бар. Комиссияны мектептің директоры басқарады, құрылымға мектеп медбикесі, мұғалімдер, ата-аналар комитетінің мүшелері, қамқоршылар кеңесі кіреді.

           

Тамақтану ережесіне сәйкес өнім жеткізуші орта білім беру ұйымының басшысына өздерінің сапасы мен қауіпсіздігін куәландыратын құжаттары бар, білім алушыларға арналған тамақ өнімдерінің қолданылған тізімі туралы ай сайын ақпаратты ұсынуы тиіс.

           

Дайын тағамдардың сапасын бағалау күн сайын медицина қызметкері немесе жауапты адам жүргізеді, күнделікті ыдыс-аяқ пен аспаздық өнімдердің органолептикалық бағалау журналына жазылады.

           

Осылайша, қазіргі уақытта мектеп әкімшіліктері балалардың тамақтану сапасына жауаптылар етіліп әзірленді. Бүгінде білім беру ұйымдары басшыларының жауапкершілігінің деңгейі бірінші кезекте мойындалуы керек. (бракераж комиссияларының төрағалары)

             

Осыған байланысты Министрліктің мектептегі білім алушыларды тамақтандыру сапасын жоғарылатудағы негізгі бағыты сапалы тамақтануды бақылау жөніндегі бракераж комиссиялардың жұмыс тәртібін кеңінен ақпараттық қамтамасыз ету болып табылады. Ұйым жанында тамақтану кездегі әрекеттер мен қателіктер  болған жағдайда білім алушылар мен олардың ата-аналарын  ақпараттандыру